Sayfalar

9 Mayıs 2020 Cumartesi

Canon EF ve Nikon F sistem farkı

MONTAJ ÇAPLARI FARKLILIĞI
Nikon F montaj çapı 44 mm’ dir. Canon EF ‘ de ise 54 mm’ dir. Arada 10 mm gibi küçük bir fark olabilir. Ancak konu lens dizaynı olduğunda bu 10 mm çok önemli olmaktadır. Bu arada Canon’ un f1,2 diyaframlı 50 mm ve 85 mm lenslerine karşılık Nikon’ un neden f1,2 diyaframlı AF lens yapmadığını merak ediyorsanız; Nedeni Nikon lenslerin montaj çapındaki bu 10 mm darlık buna neden olmaktadır. Bu dar çapla Nikon’un  f1,2 AF lens üretmesi çok pahalıya mal olmaktadır. 60 mm Odaktan daha düşük odaklı lensi üretmek özellikle çok zordur ve mikro bilgisayarın kontaklarını lensin arka kısmındaki merceklerin bitimine eklemek gerekmektedir. Bu arada Nikon’ un klasik 58 mm f/1.2 lensi nasıl yapıldığını merak edenler varsa, bu lensin üretimi için arka taraftaki mercekler, mikro bilgisayar kontaklarına yer açabilmek için inceltilmiştir.
Solda Canon lens çapı ve sağda Canon' dan daha küçük Nikon lens çapı görülüyor.
Nikon'un Canon'a göre 10 mm daha dar alanda iyi lensler yapabilmesi mühendislik başarısıdır. 

MEKANİK DİYAFRAM KOLU:
Nikon’un dezavantajlı olduğu başka bir konu da; Bir çok lenste yer alan mekanik diyafram koludur. Klasik manuel ve eski D tipi veya en yeni G lenslerin tümünde diyafram değerini en büyük değerde bırakılır ve bu mekanik kol her bir fotoğraf çekimi için diyaframı olması gereken değere getirir.
Nikon lenslerde bulunan mekanik kol
Lens kameraya takıldığında diyafram tamamen açıktır ve netliğin yapılabilmesi için ışık netlik sensörüne gider. Fotoğraf çekmek için deklanşöre basıldığı anda kamera gövdesindeki başka bir kol, pozometrenin ölçtüğü ve olması gereken diyafram değerini bu mekanik kolu aşağı bastırarak diyaframı uygular ve fotoğraf çekilmiş olur.
Bu mekanizma kamera gövdesi tarafından kontrol edilmektedir. Hassasiyeti ve kesinliği pozlama için çok çok önemlidir. Çünkü bu kolun doğru diyafram değerini uygulatması PARLAKLIK ve ALAN DERİNLİĞİNİ etkilemektedir. Mekanik kol, seri modda yapılan çekimlerde kameranın doğru pozisyonu tekrar tekrar uygulamasına zaman kalmayabilir ve sonuç olarak fotoğraf istenen netlik ve parlaklıkta olmaz.
Bu mekanik kol, diğer 3. parti adaptörlerle kullanılmayı zorlaştırmaktadır. Çünkü adaptör'deki kolun, diyaframın doğru değerini uygulaması oldukça zordur. Başka bir marka adaptörün elektronik işlemci tarafından kontrol edilen mekanik kola ihtiyaç duyduğu bir adaptörün çok pahalı olacağı herkesin malumudur.
Bu işlem Canon’ da ise lenste bulunan elektro manyetik diyafram sayesinde mekanik bir işlem olmadan elektronik yolla gerçekleşmektedir. Kamera olması gereken diyaframı, lense diyafram kontaklarıyla bildirmektedir. Her çekimde mekanik bir işlem gerçekleşmediği için her çekimde sonuçların değişik olma olasılığı yoktur.  Yani daha hatasız pozlama yapılmaktadır.
Canon, tüm EF ve EF-S lenslerde tamamen elektronik diyafram sistemine geçmesine karşılık Nikon, daha yeni E tipi denen elektronik diyaframlı lenslere geçmeye başlamış ama bu sistem, çoğunlukla süper tele lensler ve yüksek kaliteli lenslerde bazı sınırlamalar nedeniyle G tipi olarak üretilmeye devam edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder